Miss Mates 2008

21.07.2008 22:54

5. sraz „Matýskářů“

 

Ve dnech 11. – 13. července 2008 se uskutečnil již pátý sraz „Matýskářů“ v Dolní Poustevně, okres Šluknov.

 

Složení výpravy - trambus   - Radek Hurta – „Hurťák“

                                            - Jan Salaj – „Salát“ 

                                            - Josef Mariánus – „Mates"

                                            - Marek Sojka -  „Mára“

                                            - Karel Štolba – „Kája“

                                            - Tomáš Pipek – „Pípa“

                          - osobáky – Jan Valečka – „Valda“

                                          -  Martina Kekulová

                                          -  Petra Baziláková – „Bazi“

                                          -  Petra Vejnarová – „Miláček“

                                          -  Veronika Vejnarová – „Verča“

                                          -  Hanka Hurtová

                                          -  Jaroslav Krupička – „Krupais“

                                          -  Dagmar Krupičková – „Dáša"

                                          -  Kateřina Schveinerová – „Káťa, Kačaba“

                                          -  Petra Kratochvílová – „Kraťaska“

 

    Páteční ráno probíhalo poněkud ve spěchu. Na našem Matýsku se dokončovaly poslední úpravy a náš krasavec se umýval a zkrášloval ze všech stran, aby co nejvíce oslnil. Vždyť již za pár hodin měl vyrazit na dlouhou cestu z Nové Vsi až do severních Čech. První zastávka nebyla tak daleko. Samozřejmě, že musel zavítat do Skalné. Tady sklidil ohromný obdiv nejen od kolemjdoucích, ale hlavně, a co nás asi nejvíce těší, od našeho starosty, pana Radomila Gold, který byl s prací našich šikovných chlapů velmi spokojen. Poté už jen stačilo naložit batohy, spacáky a další potřebné věci a popřát Matýskovy šťastnou cestu.

    Po namáhavé cestě, kdy osobáky, které vyjížděly o pár hodin déle než trambus, vybočily jen pár kilometrů před cílem z kurzu a společně s trambusy kolegů z Plesné a Dolního Žandova, které cestou potkaly, musely hledat správný směr, dorazily k večeru konečně do areálu „Čtverec“ v Dolní Poustevně, kde měla celá akce vypuknout. Po příjezdu nás náš krasavec hned uvítal sirénou a blikajícími majáky, což nás velmi potěšilo.

 

Celý víkend, tedy až na počasí, kdy nám téměř pořád pršelo, byl skvělý.

 

 

PROGRAM

 

Pátek      -  příjezd a registrace účastníků

               -  večerní taneční zábava s kapelou

Sobota   -  příjezd a registrace účastníků

              -  oficiální zahájení srazu

              -  soutěž v hodu startérem – za Skalnou soutěžil borec Marek Sojka, který svým   hodem sice nezvítězil, ale nám všem dokázal, že opravdu sílu má.

              -  soutěž ve slalomu s pneumatikou – překážková dráha jako stvořená pro silného a rychlého Radka Hurtu, který svým časem 26,8 s sice nezvítězil, ale to jen díky nesrovnalostem  v provedení disciplíny u prvních závodníků, mezi kterými byl i Radek. Jinak by byl určitě 1. 

              -  spanilá jízda (cca 80 min) – tak ta by vyšla na samotné vyprávění, ale musím jen tak „v krátkosti“

 

    Nezapomenutelných, úžasných asi 30 km za 80 minut, kdy trambus za trambusem a dalších několik hasičských aut brázdilo silnice podél hranic ve Šluknovském výběžku. Majáky zapnuté, sirény se ozývaly do okolí, rozjaření hasiči a hasičky na střechách Matýsků (obzvlášť v kopci malinko přiotrávení a přidušení výfukovými plyny) mávali překvapeným lidem, které míjeli a kteří jim opláceli úsměvy. Děti nevěřícně zírali a drželi se svých maminek či tatínků jakoby se nás bály. Někdy do toho „ticha“ probleskl Radkův či Salátův hlas z ampliónu: „Zdravíme řidiče traktoru!“; „Lidičky máváme, máváme!“; „Zdravíme paní s kočárkem!“ či „…a teď si pustíme tu Markovo!“ Na tuhle jízdu nám alespoň přálo štěstí a nespadla ani kapička.

 

            -  soutěž v tažení Matýska - do boje jsme vyslali náš pětičlenný hvězdný tým , který dosáhl         času 15,5 s a  jen o jednu desetinu mu uniklo 3. místo. Zúčastnila se i „křehčí“ část výpravy, která dokázala roztáhnout trambus už jen svým pohledem.

            -  soutěž ve štafetě - složení Kája, Krupais, Valda a Pípa (52,3 s); velmi zákeřná štafeta prověřila, jak jsou na tom naši muži nejen po stránce fyzické (běh a překážky), ale také jaký mají „splávek“ (pití třetinky piva na každém konci úseku)

            -  soutěž v bazénu – bitva žen, pokoukání hlavně pro pány

                                         + fotbalový zápas – Dolní Žandov + Plesná x Skalná

                                                                    - Plesná x Skalná

           -  navečer jsme se chtěli opět malinko odreagovat a tak si to chlapy rozdali ve fotbale. Náš tým přijel podpořit i Tomáš Prekop alias “Velitel“, který se také velkou dávkou zasloužil o nynější podobu našeho Matýska.  Tzv. „Západočeský fotbalový turnaj“, neboli jinak Skalná versus ostatní, nemohl skončit jinak než vítězstvím našich v obou zápasech, i když je nutné přiznat, že krutý boj s odpočinutými plesenskými hochy, hned po zápase se směsicí Dolního Žandova a Plesné, jim dal zabrat.

 

                - večerní taneční zábava s kapelou

Neděle     - vyhlášení výsledků soutěží

                - vyhlášení vítěze o nejstaršího Matýska srazu

                - vyhlášení vítěze o nejvzdálenějšího účastníka srazu – ku překvapení všech, i nás, zvítězila Skalná. Vítěze určila navigace, která se prostě nemýlí.

                - vyhlášení vítěze titulu „Miss Matýsek“ – Verdikt poroty: "Jednohlasně jsme se shodli na tom, že MISS MATÝSEK pro letošní rok vyhrává ...SDH..SKALNÁÁÁÁ!!!! Obrovský výbuch v jednom rohu nástupu. Holky brečely, chlapům se podlamovala kolena, když hrdě kráčeli pro (zcela zasloužený) pohár, obrovský aplaus a blesky foťáků. Tak probíhalo vyhlášení.

 

    Byl to báječný víkend, se skvělou bandou lidí. Ti, co tam nebyli, mohou jen těžko chápat to, co jsem napsala, ale může je to motivovat k tomu, aby třeba příští rok tuhle bezvadnou akci navštívili. My tam rozhodně pojedem. A myslím si, že zcela oprávněně mohu vyslovit toto: "Hoši děkujem, jste nejlepší!!" Jmenovitě to ani vypisovat nemusím. Oni vědí, o koho se jedná. Ještě jednou díky za to, že jste dokázali, že když se dá pár lidí dohromady, kteří jdou za svým cílem, tak se jim musí povézt snad vše.

 

                                                                    za SDH Skalná Petra Kratochvílová 

Fotografie zde